Ciorba de vacuta este unul dintre preparatele mele preferate, cu o aroma si gust extraordinar de delicioase. Nu exista nimic mai reconfortant decat o farfurie calda de ciorba de vacuta, mai ales in sezonul rece. Este o combinatie perfecta intre carnea de vita frageda si legumele proaspete, ce confera un gust savuros si plin de arome.
Ciorba de vacuta este una dintre cele mai apreciate mancaruri traditionale din Romania si poate fi gasita in multe restaurante romanesti din intreaga lume. Aceasta ciorba are un gust intens si bogat, datorat bucatilor de carne de vacuta si legumelor proaspete, precum si a mirodeniilor si ierburilor aromate. Este servita de obicei cu smantana si ardei iute, ceea ce adauga o textura si un gust aparte. Daca vrei sa incerci o mancare traditionala romaneasca, ciorba de vacuta este un must-try!
RETETA DE CIORBA DE VACUTA
Reteta traditionala de ciorba de vacuta este una simpla si delicioasa, care poate fi pregatita usor si rapid. Este facuta din carne de vacuta, legume proaspete si condimente, iar timpul de preparare este de aproximativ o ora. Aceasta ciorba este bogata in proteine si vitamine, precum fier si vitamina C, si este o alegere excelenta pentru o masa sanatoasa si hrănitoare. De asemenea, ciorba de vacuta poate fi servita cu garnituri precum smantana, ardei iute sau crutoane.
INGREDIENTE NECESARE
CARNEA DE VITA : Este ingredientul principal al retetei, care ofera proteine si un gust delicios ciorbei.
CEAPA : Adauga aroma si dulceata, precum si beneficii pentru sanatate, precum vitamina C si antioxidanti.
MORCOVI : Contin vitamine si fibre, precum si o aroma dulceata si textura placuta ciorbei.
PASTARNAC : Aroma si dulceata sa sunt esentiale pentru ciorba, dar pastarnacul este si o sursa bogata de vitamina K si fibre.
RADACINA DE TELINA : Adauga o aroma si o dulceata placuta si este o sursa buna de vitamina K si potasiu.
ULEIUL : Ajuta la rumenirea carnii si legumelor, oferind si grasimi esentiale.
SAREA SI PIPERUL : Sunt condimente esentiale pentru a adauga gust si aroma.
ZEAMA DE LAMAIE : Adauga o aroma si o nota acrisoara placuta, dar si vitamina C si antioxidanti.
CARTOFII : Adauga textura ciorbei si contin fibre si vitamina C.
ARDEIUL GRAS ROSU : Adauga o aroma usoara si o nota dulceag-acrisoara, fiind o sursa buna de vitamina C si antioxidanti.
ROSIILE IN BULION : Adauga o aroma si o textura placuta, fiind o sursa buna de vitamina C si antioxidanti.
LEUSTEANUL : Leusteanul este un ingredient popular in ciorbele romanesti, datorita aromei sale intense si a gustului savuros.
USTUROIUL : Adauga o aroma puternica si o nota picanta si are beneficii pentru sanatate, precum antioxidanti si proprietati antibacteriene.
CUM SA PREGATESTI CIORBA DE VACUTA
PASUL 1 : Spala carnea si curata legumele. Taie carnea in bucati potrivite si pune-o la fiert intr-un vas cu apa.
PASUL 2 : Taie ceapa, morcovii, pastarnacul, telina si ardeiul gras in cubulete si caleste-le in ulei pana se inmoaie. Adauga legumele calite in vasul cu carne si lasa-le sa fiarba impreuna.
PASUL 3 : Cand carnea este gata, adauga usturoiul tocat, cartofii taiati in cuburi, zeama de lamaie si contimentele dupa gust. Lasa ciorba sa fiarba 15 minute, apoi adauga rosiile in bulion si mai lasa inca 10 minute. La sfarsit adauga leusteanul, acopera cu capacul si lasa 10 minute sa se odihneasca.
SERVESTE : Serveste ciorba asa calda alaturi de un ardei iute si smantana, Pofta buna!
SFATURI UTILE
- Alege carnea potrivita - carne de vita mai grasa este cea mai potrivita pentru o ciorba de vacuta gustoasa, iar oasele adauga si mai multa savoare.
- Fierberea corecta - fierbe carnea si oasele la foc mic si indeparteaza spuma care se formeaza la suprafata. Acest lucru ajuta la eliminarea impuritatilor si imbunatateste gustul ciorbei.
- Ciorba poate fi păstrată în frigider într-un recipient acoperit cu capac sau folie de plastic. Este recomandat să fie consumată în maximum 2-3 zile de la preparare. De asemenea, ciorba poate fi congelată pentru a fi păstrată mai mult timp, până la 3-4 luni, în recipiente sau pungi de plastic speciale pentru congelator.
DESCOPERA RETETE NOI
Ciorba de vacuta
Ingrediente
- 500 g vita taiata bucatele
- 2 cepe tocate
- 2 morcovi tocati
- 1 pastarnac tocat
- ½ radacina de telina tocata
- 1 ardei rosu tocat
- 2 linguri ulei vegetal
- 6 cani apa
- 2 linguri zeama de lamaie
- sare si piper
- 2 cartofi
- 450 g rosii taiate cuburi in bulion
- 4 catei de usturoi tocati
- 1 lingura leustean tocat
Instructiuni
- Spala carnea si curata legumele.
- Taie carnea in bucati potrivite si pune-o la fiert intr-un vas cu apa.
- Taie ceapa, morcovii, pastarnacul, telina si ardeiul gras in cubulete si caleste-le in ulei pana se inmoaie.
- Adauga legumele calite in vasul cu carne si lasa-le sa fiarba impreuna.
- Cand carnea este gata, adauga usturoiul tocat, cartofii taiati in cuburi, zeama de lamaie si contimentele dupa gust.
- Lasa ciorba sa fiarba 15 minute, apoi adauga rosiile in bulion si mai lasa inca 10 minute.
- La sfarsit adauga leusteanul, acopera cu capacul si lasa 10 minute sa se odihneasca.
- Serveste ciorba asa calda alaturi de un ardei iute si smantana, Pofta buna!
Ioana
Foarte bun!