Reteta de fasole batuta a mamei mele este o mancare clasica si delicioasa care a facut parte din viata mea de la o varsta frageda. Mama mea a invatat reteta de la mama ei si a pastrat-o vie de-a lungul anilor, imbunatatind-o mereu cu mici ajustari aici si acolo.
Mama mea incepe prin a inabusi ceapa in unt , adaugand apoi zaharul brun pentru a o carameliza. Apoi, paseaza fasolea cu usturoiul, uleiul de masline pentru a adauga un gust fructat, un pic de tahini pentru a da mancarii o textura cremoasa si o aroma de nuci, lamaie si sare, piper dupa gust.
Ceea ce face reteta mamei mele atat de speciala este pasiunea si grija pe care o pune in pregatirea acestei mancari. Fiecare ingredient este atent masurat si ales cu grija, astfel incat sa aduca un gust bogat si delicios.
In mod traditional, reteta de fasole batuta a mamei mele se serveste cu paine prajita sau cu pitas calde, dar poate fi folosita si ca garnitura pentru orice mancare preferata. Este o mancare perfecta pentru o zi rece de toamna sau iarna si poate fi pregatita in cantitati mari, astfel incat sa fie impartita cu prietenii si familia.
In concluzie, reteta de fasole batuta a mamei mele este o mancare clasica si delicioasa care aduce mereu un gust de acasa. Este o mancare care imi aduce aminte de traditie si de pasiunea si grija pe care mama mea o pune in pregatirea mancarurilor. Este o mancare care poate fi impartita si savurata alaturi de cei dragi si este intotdeauna un hit la orice masa.
RETETA DE FASOLE BATUTA
Reteta de fasole batuta este una relativ usoara, care poate fi pregatita cu usurinta si cu ingrediente accesibile. Fasolea conservata poate fi gasita in aproape orice magazin alimentar, iar celelalte ingrediente precum ceapa, usturoiul, uleiul de masline si tahini-ul sunt ingrediente comune in bucatarie.
In plus, reteta este una flexibila, astfel incat ingredientele pot fi ajustate in functie de preferinte si de ceea ce se afla in casa. Sare si piperul pot fi adaugate dupa gust, iar cantitatea de tahini sau lamaie poate fi ajustata pentru a obtine o textura sau o aroma mai placuta.
INGREDIENTE NECESARE
FASOLEA : Este ingredientul principal al retetei de fasole batuta si ofera baza mancarii. Este bogata in proteine, fibre si carbohidrati, ceea ce o face o alegere sanatoasa si nutritiva.
CEAPA : Adauga o aroma dulce si o textura crocanta la reteta. In plus, contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, care sunt benefice pentru sanatate.
USTUROI : Este un ingredient adauga o aroma puternica si un gust distinctiv la reteta. Este bogat in nutrienti si are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii.
ULEI DE MASLINE : Adauga un gust fructat si o aroma delicata la mancare.
SARE SI PIPER : Aceste ingrediente adauga o savoare si o aroma binevenita la mancare.
TAHINI : Adauga o textura cremoasa si o aroma de nuci la reteta. Este bogat in proteine si grasimi sanatoase, ceea ce il face un ingredient benefic pentru sanatate.
ZEAMA DE LAMAIE : Adauga o aroma proaspata si o aciditate la mancare, care echilibreaza gustul gras si bogat al fasolei si tahini-ului.
CUM SA PREGATESTI FASOLEA BATUTA
CARAMELIZEAZA CEAPA : Taiati cepele in felii subtiri si puneti-le intr-o tigaie cu unt si zahar brun la foc mediu. Amestecati continuu timp de aproximativ 15 minute, pana cand ceapa devine aurie si caramelizata. Luati de pe foc si dati deoparte.
FACETI PASTA : Intr-un robot de bucatarie sau blender, puneti fasolea, usturoiul, uleiul de masline, sare si piper si mixati pana cand se formeaza o pasta fina. Adaugati pasta de susan si zeama de lamaie si mixati. Daca pasta este prea groasa, adaugati putina apa pana cand obtineti consistenta dorita.
ASAMBLATI SI SERVITI : Asezonati cu sare si piper dupa gust si puneti pasta de fasole intr-un bol. Deasupra adaugati ceapa caramelizata si putin ulei de masline. Serviti rece, cu chips-uri de legume sau cu paine prajita.
SFATURI UTILE
- Lasati fasolea batuta sa stea timp de cel putin o ora inainte de servire pentru a permite ingredientelor sa se imbibe bine in fasole. Aceasta va ajuta la intensificarea gustului si la o textura mai fina.
- Daca doriti sa pastrati fasolea batuta pentru mai multe zile, pastrati-o intr-un recipient inchis la frigider. Aceasta va preveni oxidarea si dezvoltarea bacteriilor. Fasolea batuta poate fi pastrata in frigider timp de pana la 5 zile sau congelata pentru o perioada mai lunga de timp.
- Experimentati cu ingrediente diferite si creati variatii ale retetei de fasole batuta, cum ar fi adaugarea de ciuperci sau ardei gras. Aceasta va adauga o nota de originalitate si va permite sa descoperiti noi gusturi si arome.
- Adaugati mirodenii precum cimbru, busuioc, rozmarin sau chimen pentru a imbunatati gustul si aroma fasolei batute. Puteti sa utilizati mirodenii proaspete sau uscate, in functie de preferinte.
Fasole Batuta
Ingrediente
- 2 cutii fasole la conserva
- 2 catei de usturoi tocati
- 2 linguri ulei de masline
- ½ lingurita sare
- ¼ lingurita piper
- 2 linguri pasta de susan
- 2 linguri zeama de lamaie
- ½ ceasca apa
- 2 cepe mari tocate
- 2 linguri zahar brun
- 2 linguri unt
Instructiuni
- Taiati cepele in felii subtiri si puneti-le intr-o tigaie cu unt si zahar brun la foc mediu. Amestecati continuu timp de aproximativ 15 minute, pana cand ceapa devine aurie si caramelizata. Luati de pe foc si dati deoparte.
- Clatiti si scurgeti bine fasolea din cutii.
- Intr-un robot de bucatarie sau blender, puneti fasolea, usturoiul, uleiul de masline, sare si piper si mixati pana cand se formeaza o pasta fina.
- Adaugati pasta de susan si zeama de lamaie si mixati. Daca pasta este prea groasa, adaugati putina apa pana cand obtineti consistenta dorita.
- Asezonati cu sare si piper dupa gust si puneti pasta de fasole intr-un bol.
- Deasupra adaugati ceapa caramelizata si putin ulei de masline.
- Serviti rece, cu chips-uri de legume sau cu paine prajita.
Lasa Un Comentariu