Papanași pufosi cu afine
Papanași pufoși, aurii la exterior și moi în interior, îmbibați cu gem dulce-acrișor de afine – desertul care te face să te lingi pe degete!
Preparare 15 minutes mins
Timp Gatire 10 minutes mins
Timp Total 25 minutes mins
Categorie desert
Bucatarie Romanesc
Portii 8 bucati
Calorii 276 kcal
- 300 g branza de vaci bine scursa
- 2 oua mari
- 60 g zahar
- 1 lingura zahar vanilat 1 plic
- 1 lingurita coaja de rasa de lamaie
- ¼ lingurita sare
- 140 g faina ( plus extra pentru modelat)
- ½ lingurita praf de copt
Pentru prajit
- ulei vegetal ( aprox. 600 ml, pentru baie de ulei)
Pentru servit
- 200 g smantana grasa (20-25%)
- 150 g gem de afine
- zahar pudra pentru decor
Amesteca branza cu ouale, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si sarea pana obtii o pasta omogena.
Incorporeaza faina cernuta si praful de copt. Aluatul trebuie sa fie moale, dar modelabil - adauga 1-2 linguri de faina daca e prea lipicios.
Imparte aluatul in 8-10 bucati.
Întinde aluatul și folosește o formă rotundă mare pentru a decupa cercurile mari și o formă mai mică pentru a decupa centrul, obținând clasicul aspect de papanăș. Procedează astfel pentru fiecare porție înainte de prăjire sau coacere.
Incalzeste uleiul la foc mediu ( aprox 170°C; testeaza cu o bucatica de aluat - trebuie sa sfaraie usor).
Prajeste papanasii 2-3 minute pe fiecare parte, pana devin aurii. Scoate-i pe servet de hartie.
Aseaza cate un papanas mare pe farfurie, pune smantana si gem de afine si deasupra biluta mica, apoi decoreaza cu zahar pudra. Pofta buna!
- Foloseste branza de vaci cat mai bine scursa, excesul de zer ingreuneaza aluatul.
- Nu framanta prea mult - doar cat sa se lege.
- Temperatura uleiului e cruciala : prea fierbinte = se rumenesc rapid la exterior dar raman cruzi in interior.
Calorii: 276kcalCarbohidrati: 36gProteine: 8gGrasimi: 11gGrasimi Saturate: 6gColesterol: 75mgSodiu: 80mgPotasiu: 119mgFibre: 1gZahar: 18gVitamina A: 382IUVitamina C: 2mgCalciu: 119mgFier: 1mg