Go Back
+ servings

Portokalopita

E o prăjitură grecească aurie, parfumată, însiropată cu portocale proaspete, crocantă de la foile rumenite și cremoasă de la iaurt – dulce, răcoritoare și irezistibilă.
Preparare 20 minutes
Timp Gatire 40 minutes
Timp Total 3 hours
Categorie desert
Bucatarie grecesc, Mediterranean
Portii 8 portii
Calorii 582 kcal

Ingrediente
  

  • 1 pachet de foi de placinta (aprox 400 g)
  • 4 oua
  • 200 g zahăr
  • 200 ml ulei
  • 200 g iaurt grecesc (10% grasime)
  • 10 g praf de copt
  • coaja rasa de la doua portocale
  • 1 lingurita extract de vanilie

Pentru sirop

  • 300 ml apa
  • 250 g zahar
  • 2 portocale (sucul si coaja)
  • 1 baton mic de scortisoara

Instructiuni
 

  • Se scot foile de plăcintă din ambalaj. Se așază într-o tavă (sau tigaie de fontă) și se dau la cuptor pentru câteva minute, până devin ușor rumenite și crocante.
  • Se bat ouăle cu zahărul până devin spumoase, apoi se adaugă iaurtul, uleiul, vanilia, coaja de portocală și praful de copt, iar la final se încorporează foile de plăcintă rupte, amestecând ușor.
  • Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Se coace la 180°C, 35–40 min, până devine aurie.

PENTRU SIROP

  • Se fierb apa, zahărul, sucul și coaja de portocală + scorțișoara timp de 6–7 minute. Se lasă să se răcească ușor.
  • Când prăjitura este gata, se lasă 5 minute. Se toarnă siropul cald peste prăjitura rece sau siropul rece peste prăjitura caldă.
  • Se lasă câteva ore să absoarbă aromele. Pofta buna!

Video

Valori Nutritionale

Calorii: 582kcalCarbohidrati: 78gProteine: 8gGrasimi: 28gGrasimi Saturate: 5gColesterol: 83mgSodiu: 346mgPotasiu: 125mgFibre: 1gZahar: 58gVitamina A: 151IUVitamina C: 8mgCalciu: 125mgFier: 2mg
Ati incercat reteta?Spuneti-mi cum v-a iesit!