Portokalopita
E o prăjitură grecească aurie, parfumată, însiropată cu portocale proaspete, crocantă de la foile rumenite și cremoasă de la iaurt – dulce, răcoritoare și irezistibilă.
Preparare 20 minutes mins
Timp Gatire 40 minutes mins
Timp Total 3 hours hrs
Categorie desert
Bucatarie grecesc, Mediterranean
Portii 8 portii
Calorii 582 kcal
- 1 pachet de foi de placinta (aprox 400 g)
- 4 oua
- 200 g zahăr
- 200 ml ulei
- 200 g iaurt grecesc (10% grasime)
- 10 g praf de copt
- coaja rasa de la doua portocale
- 1 lingurita extract de vanilie
Pentru sirop
- 300 ml apa
- 250 g zahar
- 2 portocale (sucul si coaja)
- 1 baton mic de scortisoara
Se scot foile de plăcintă din ambalaj. Se așază într-o tavă (sau tigaie de fontă) și se dau la cuptor pentru câteva minute, până devin ușor rumenite și crocante.
Se bat ouăle cu zahărul până devin spumoase, apoi se adaugă iaurtul, uleiul, vanilia, coaja de portocală și praful de copt, iar la final se încorporează foile de plăcintă rupte, amestecând ușor.
Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Se coace la 180°C, 35–40 min, până devine aurie.
PENTRU SIROP
Se fierb apa, zahărul, sucul și coaja de portocală + scorțișoara timp de 6–7 minute. Se lasă să se răcească ușor.
Când prăjitura este gata, se lasă 5 minute. Se toarnă siropul cald peste prăjitura rece sau siropul rece peste prăjitura caldă.
Se lasă câteva ore să absoarbă aromele. Pofta buna!
Calorii: 582kcalCarbohidrati: 78gProteine: 8gGrasimi: 28gGrasimi Saturate: 5gColesterol: 83mgSodiu: 346mgPotasiu: 125mgFibre: 1gZahar: 58gVitamina A: 151IUVitamina C: 8mgCalciu: 125mgFier: 2mg